Fond HENNLICH

V roce 2005 založila firma Hennlich Industrietechnik, spol. s r.o. dobročinný Fond Hennlich, jehož základní program nese název "Litoměřice - live city jsi ty".

Komunitní nadace Euroregionu Labe je první českou komunitní nadací, jejíž kořeny sahají do roku 1993 a druhou nejstarší nadací tohoto typu ve střední východní Evropě.

Jsme patrioti?

Vytvářet pozitivní vztah k regionu, kde žijeme a budovat kvalitní mezilidské vztahy je i cílem naší nadace. Ta za tímto účelem jsme v září vypsali soutěž, do které se se svými projekty mohly přihlásit jak neformální skupiny, tak neziskové organizace. Z 55 doručených žádostí o finanční podporu vybrala hodnotící komise 18 projektů. Dárci z řad místních firem a jednotlivců na ně pak darovali částku přes 600 000 Kč. Symbolické šeky si zástupci organizací převzali v Muzeu města Ústí nad Labem z rukou donátorů.

Dle výsledků dotazníkového šetření, které jsme si nechali zpracovat ústeckou univerzitou, jsou největšími patrioty lidé žijící na Děčínsku a Litoměřicku. Autoři studie z Katedry geografie a regionálního rozvoje a veřejné správy UJEP se domnívají, že to může být dáno množstvím kulturních akcí, přístupnými památkami anebo malebným přírodním prostředí. Studie také ukazuje, že za větší patrioty se považují lidé žijící na venkově. Nejmenší pocitem sounáležitosti s místem, kde žijí, trpí lidé na Ústecku.

Seznam podpořených projektů najdete zde.