Stipendijní fond Renesance

Stipendijní fond Renesance je určen nadaným mladým lidem s aktivním vztahem k městu Ústí nad Labem a jeho okolí. Byl vytvořen s cílem umožnit vycestovat a nabrat zkušenosti pobytem v zahraničí, získat jazykové vybavení a získat snazší přístup ke vzdělání.

Zaměstnanci nadace.

Co jsou to komunitní nadace?

Budování komunitních nadací je celosvětovým procesem započatým ve 20. letech minulého století ve Spojených státech amerických, v 70.letech vznikaly první komunitní nadace v západní Evropě a v 90.letech vznikají první komunitní nadace i ve střední a východní Evropě.
Ústecká komunitní nadace vznikla v roce 1993.

Přes značnou rozmanitost jednotlivých komunitních nadací, kterých je v současné době ve světě zhruba 700, mají všechny komunitní nadace určité společné rysy.
Ústecká komunitní nadace je první českou komunitní nadací a jedinou otevřeně grantující nadací se sídlem v Ústí nad Labem.

Komunitní nadace především působí v rámci určitého geograficky vymezeného území (spádová oblast obce či města, historicky vymezený region apod.)
Ústecká komunitní nadace působí na území okresů Děčín, Litoměřice, Louny, Teplice a Ústí nad Labem.

Komunitní nadace jsou neutrální, nejsou úzce tématicky či oborově zaměřené a jsou otevřeny širokému spektru místních problémů, potřeb a potenciálu.
Ústecká komunitní nadace pomáhá v oblastech sociálně zdravotních služeb, životního prostředí, kultury a umění, vzdělávání a lidských zdrojů i v oblasti místního a regionálního rozvoje.

Těžiště činnosti komunitních nadací spočívá v získávání finančních prostředků a ve vytváření prostoru pro spolupráci nevládního, podnikatelského a institucionálního sektoru. Financování komunitních nadací je vícezdrojové, a pochází zejména z území, ve kterém nadace působí. Komunitní nadace jsou zaměřeny do budoucnosti, proto při využití získaných prostředků usilují především o zhodnocování a růst nadačního jmění a o účelné využití jeho výnosů ve prospěch obecně prospěšných aktivit v komunitě, a to zejména poskytováním grantů neziskovým organizacím.
Za dvacet let své činnosti Ústecká komunitní nadace podpořila více než 1 000 projektů v celkové výši přes 38,5 mil. Kč a vytvořila nadační jmění ve výši přes 47 mil Kč.